FC Groningen op koers

GRONINGEN FC Groningen won verdiend van VVV, maar eenvoudig ging het niet. Dat kwam mede doordat VVV-trainer Maurice Steijn het spel van FC Groningen uitvoerig had geanalyseerd. Hij paste zijn speelwijze aan en had daar bijna succes mee.

Steijn vertelde dat hij de beelden van de thuisduels van FC Groningen met Heracles, Feyenoord en Vitesse nog eens goed had bekeken. Daarbij was hem opgevallen dat de ploeg van trainer Danny Buijs telkens ‘hoog’ druk probeerde te zetten. Hij drukte zijn verdedigers daarom op het hart de bal zo snel mogelijk naar de lange mannen voorin te transporteren. Daar stond met Ralf Seuntjens, Penel Mlapa en Johnatan Opoku een heuse luchtmacht te wachten. Ook op andere posities spelen bij VVV grote en sterke mannen. De vooral op tactische discipline en fysieke kracht gebaseerde speelwijze is niet oogstrelend - het ruim 8.000 plaatsen tellende stadionnetje De Koel zit vaak bij lange na niet vol - maar levert de Noord-Limburgers wel veel punten op.

Mindere dag

Doordat FC Groningen er niet goed in slaagde om VVV op eigen helft onder druk te zetten, lukte het de ploeg ditmaal ook minder goed om de aanhang mee te krijgen. Wat ook niet hielp, was dat Thomas Bruns en Ritsu Doan hun slechtste wedstrijd van het seizoen speelden. Doan leek niet vooruit te branden. Het gebrek aan een winterstop lijkt hem op te breken, want ook in de voorgaande wedstrijden was zijn optreden al vrij flets. Door zijn rode kaart mist Doan overmogen (vrijdag) de zware uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Een weekje rust zal hem waarschijnlijk goed doen.

Bruns legt doorgaans veel risico in zijn passing, maar was zondag vooral slordig. Hij liet een paar keer passes in het niemandsland verdwijnen en was ook nog eens de aangever van de onverwachte 2-2 van Mlapa. VVV rook bloed tegen de plots onzekere thuisploeg en kreeg in ondertal zelfs nog een grote kans op 2-3. Dat kwam de spelers van FC Groningen zelfs even op een fluitconcert te staan. De aanhang verwachtte dat het elftal van Buijs met een man meer de tien van VVV na de rust naar een duidelijke nederlaag zou spelen, maar in plaats van een snelle 3-1 stond er binnen de minuut 2-2 op het scorebord.

Tot opluchting van de aanhang zorgde uitblinker Iliass Bel Hassani later met een knap schot voor de 3-2. De thuisploeg liet daarna nog meerdere kansen op een verlossende vierde treffer liggen, waardoor het tot het laatst toe spannend bleef.

Buiten Bel Hassani onderscheidde ook Mimoun Mahi zich en wel door vanaf de strafschopstip twee keer koel te blijven tegen Lars Unnerstal, toch een van de beste eredivisiekeepers. Mo El Hankouri had een goede invalbeurt, al had de behendige dribbelaar die met één of twee goals kunnen of misschien wel moeten bekronen.

Opvallend was dat doelman Sergio Padt - ondanks de afwezigheid van de geblesseerde mannetjesputter Samir Memisevic - opnieuw geen enkele redding hoefde te verrichten. Bij de tegengoals was hij kansloos.

Wim Masker