Technische staf FC Groningen discussieert over beloftenteam

GRONINGEN Doorgaan met een beloftenteam in de top van het amateurvoetbal of weer met een tweede elftal meedoen aan de toch wat zielloze competitie op maandagavond?

Over die vraag discussiert de technische staf van FC Groningen momenteel. Mede ingegeven door de noodzaak om te bezuinigen. De nieuwe directeur Wouter Gudde heeft als opdracht meegekregen het begrotingstekort van 3 miljoen euro terug te brengen naar een ‘beheersbaar niveau’. Een van de kostenposten waarnaar kritisch wordt gekeken, is het beloftenteam. Dat team kost FC Groningen alles bij elkaar een slordige zeven ton. Hoofdtrainer Danny Buijs lijkt voorstander van afschaffing. In de competitie voor tweede elftallen kan hij zijn oudere reserves weer wedstrijdritme laten opdoen. Dat kan niet in het beloftenteam waarvoor de leeftijdsgrens op 23 jaar is bepaald. Dispensaties zijn met ingang van dit seizoen niet toegestaan. En de amateurclubs blijken niet bereid om de profclubs tegemoet te komen en de regel terug te laten draaien. De nieuwe technisch directeur Mark-Jan Fledderus komt van een eredivisieclub zonder beloftenteam. Heracles Almelo voetbalt op maandag met een elftal reserves in de reservecompetitie.

FC Groningen speelt met haar ploeg voor spelers onder 23 jaar voor het derde seizoen in de derde divisie zaterdag. Het voordeel? Jonge talenten stuiten wekelijks op volwassen tegenstanders, wat de stap naar het eerste elftal vergemakkelijkt. Wel is het niveau waarop het beloftenteam van FC Groningen uitkomt eigenlijk te laag. Tussen eerste elftal en beloften zitten maar liefst twee divisies. De kans op promotie naar de tweede divisie is minimaal.

Heeft een apart beloftenteam ook wel zin als jarenlange ervaring leert dat talenten die definitief doorbreken meestal als jeugdspeler al in het eerste elftal hebben gedebuteerd? Je zou zeggen van niet. Maar er zijn ook altijd ‘laatbloeiers’ zoals international Hans Hateboer, die na een half seizoen Jong FC Groningen als 20-jarige zijn eerste basisplaats in het eerste afdwong. Denk ook aan Frenkie de Jong die bijna twee jaar in de beloften van Ajax speelde.

FC Groningen staat dan ook voor een heus dilemma. Doorgaan met een apart beloftenteam is duur, het alternatief niet erg lonkend. Het afschaffen van het beloftenteam levert hoe dan ook een besparing op. De technische staf kan worden ingekrompen en in plaats van zo’n veertig spelers voor twee zelfstandige teams kan de club volstaan met één selectie van pakweg 26 spelers, onder wie een handvol toptalenten. Bij blessures en schorsingen kan het tweede team dan worden aangevuld met spelers uit de oudste jeugd. Uiterlijk eind deze maand zal FC Groningen de knoop doorhakken.

Wim Masker