G.S.B.C. AMOR promoveert naar de eredivisie

Groningen - Het eerste team van de Groninger Studenten Badminton Club AMOR speelt volgend jaar in de eredivisie. Voor het eerst in de historie gaat een team uit de Noordelijke provincies uitkomen in de hoogste divisie van de Nederlandse badmintoncompetitie.

AMOR had zich door een sterk optreden in de competitie voor de derde keer in de afgelopen jaren geplaatst voor een promotie-degradatiewedstrijd. De tegenstander in die wedstrijd van dit jaar, BV Van Zijderveld uit Amstelveen, heeft aangegeven deze wedstrijd niet te willen spelen, waardoor AMOR automatisch promoveert. 

Aan het begin van de competitie in september was de verwachting dat dit seizoen een overbruggingsjaar zou worden. Vaste kracht Brent Maarsingh zou het grootste deel van het seizoen missen vanwege een wereldreis en Bianca Oosterhaven, Aize van der Wouden en Riemco Hof werden doorgeschoven van team 2 naar team 1. Hierdoor leek handhaving in de eerste divisie, waar AMOR de afgelopen jaren in uitkomt, het hoogst haalbare. Het team, waarvoor ook de routiniers Marco de Jager, Marianka Wajer en Meike Brul uitkomen, kon echter goed meekomen, met een vierde plaats in de competitie en plaatsing voor de promotie-degradatiewedstrijd als eindresultaat.

"Unieke kans"

“Uiteraard ben ik erg blij met deze promotie. Ik kijk er naar uit om eindelijk weer de wedstrijden aan te gaan op het hoogste niveau. Daarnaast is het ook voor het badminton in Noord Nederland een unieke kans. Mensen kunnen topbadminton gaan zien in Groningen en hopelijk krijgt de badmintonsport in Noord Nederland daardoor een boost," aldus Marco de Jager over de promotie naar de eredivisie. Marco is ook de enige speler uit het team die al eerder uitkwam in de eredivisie. Dit is echter al tien jaar geleden, en na omzwervingen in Duitsland is hij tijdens zijn studie AMOR komen versterken.

Versterkingen en financiën

“Voor ons als studentenclub is dit heel bijzonder”, geeft Dian Bos, de huidige voorzitster, aan. “We gaan proberen er iets heel moois van te maken” Er zal nog wel gezocht moeten worden naar versterkingen. De huidige selectie is te smal om elke week een representatief team op de been te kunnen brengen. Vooral het opvangen van blessures gaat zonder nieuwe aanwinsten problemen
opleveren. De club hoopt studerende spelers toe te kunnen voegen aan het team, maar omdat de verwachting is dat dit moeilijk wordt, zal er ook worden gekeken naar niet-studenten om het team aan te vullen.

Het spelen in de eredivisie zal de club ook geld gaan kosten. De studentensportorganisatie zal waarschijnlijk ondersteuning bieden, en AMOR verwacht ook meer sponsoren te kunnen interesseren door de promotie.