Stadse Fratsen | Papieren tijgers

Ergens in de stad moet een kooi staan waar de lokale overheden en instellingen hun papieren tijgers opsluiten. Die kooi heeft waarschijnlijk de afmetingen van een ruime balzaal, want we wórden in deze mooie stad getrakteerd op een onwaarschijnlijke hoeveelheid papieren tijgers.

De recente oogst is weer even wonderlijk als verbijsterend. Als je je bedenkt dat er toch iemand lang aan zo’n stuk heeft gewerkt. Er vol vuur over heeft verteld aan zijn vrienden in de kroeg en het er met zijn vrouw over heeft gehad, over dat stevige beleidsstuk, dat robuuste convenant dat er nu toch echt hoognodig moet komen, aangezien de stad er echt een stukje mooier, veiliger, prettiger, groener of, nou ja, gelukkiger van wordt.

Neem de Leidraad realiseren woonvormen voor kwetsbare groepen. In 2013 heeft een stakker daar bloed, zweet en tranen over geplengd nadat er in de Moesstraat een volksoproer ontstond over de voorgenomen opvang voor probleemjongeren. Buurt op de kast, grote stukken in de krant, wethouder deed de hele procedure opnieuw. Conclusie: dit nooit weer. Er moet een leidraad komen. Die kwam. Vijf jaar later ging het opnieuw mis. In De Meeuwen waar (ex-)verslaafden moeten worden opgevangen. De praktijk is weerbarstig, daar helpt geen papieren tijger aan. 

Ander voorbeeld: de ‘huisjesmelkersvergunning’ die de stad heeft ingesteld. De particuliere verhuurmarkt is weliswaar een branche waarin men graag met één oor op het water zeilt, maar de echte excessen worden veroorzaakt door een handvol doorgedraaide ondernemers. Neem een kijkje op stadsblog Sikkom en verbaas je. Huisjesmelkers en dubieuze bemiddelaars die studenten uitwringen zouden met de vergunning aangepakt moeten worden. Klassiek geval van de papieren tijger achter de wagen spannen: de vergunning voor de verhuurders geldt niet voor de panden waar al een vergunning opzit. En bemiddelaars die aangepakt worden, gaan doodleuk onder een andere naam verder. Handhaven van de bestaande regels en wetten zou moeten volstaan. Maar ja, handhaven is lang zo leuk niet als een potje symboolpolitiek

Nog eentje om het af te leren: een convenant. Een speciale ondersoort binnen het papieren tijgerras. Een convenant is geen afspraak, maar het vastleggen van een intentie om eventueel, als het zo uitkomt, misschien iets te doen. Als het schikt. Gemeente, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit en acht studentenverenigingen hebben deze boterzachte intentieverklaring opgesteld. Was vorige week zelfs opening van de ochtendjournaals op de radio.  Doel van dit convenant: de alcoholcultuur binnen de verenigingen verminderen. Hier waren wij ook even stil van. Gelukkig wist oud-wethouder Joost van Keulen (die vorige week werd uitgezwaaid) het mooi te verwoorden op Twitter: ‘Studeren in Groningen? De burgemeester komt graag langs om je schoenveter te strikken, te kijken of je je bed vaak genoeg verschoont en of je geen vieze dingetjes doet in bed met iemand anders (M/V) of alleen.’


Gerelateerd nieuws