Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Een ongeluk aan de kade.

De Groningse diepen en kanalen zijn al sinds hun ontstaan onmisbaar voor de stad. Vroeger werd er het geld over verdiend, tegenwoordig maken we er op een mooie zomerdag vaartochten over of genieten we langs de kade van het zonnetje en het prachtige aanzicht. Daarnaast functioneren ze voor de asocialen onder ons als doelwit voor fietsen en winkelkarretjes.

Soms belandt er ook wel eens iets in het water door een inschattingsfout, een vergeten handrem of botte pech. Op deze foto uit 1951 zien we een wel heel bijzondere situatie. Een bestelwagen is van de kade aan het Verbindingskanaal gekanteld en op een schip terechtgekomen. Een geluk bij een ongeluk, voor de eigenaar van de auto dan. Het publiek aan de kade en de drie schippers staan er rustig en wat verbluft naar te kijken. Er zit niets anders op dan te wachten op Ome Loeks, de gemeentelijke takelwagen.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Bart Schuurman.