Martin Tissing | In Stad

GRONINGEN In november overleed kunstschilder Martin Tissing op 82-jarige leeftijd. Na een val van zijn fiets brak hij zijn heup. Complicaties werden hem fataal.

Donderdag zou hij 83 zijn geworden. De expositie ‘In herinnering Martin Tissing’ is te zien in de winkel van Philip Elchers aan de Oude Boteringestraat 41. Uitgever Flip Ekkers: ,,Ik heb veel publicaties gemaakt met werk van Martin Tissing. In de e zijn schilderijen en grafiek te zien. Het begint eigenlijk allemaal met het boek ‘Martin Tissing 65 jaar’. Dat boek van Han Steenbruggen is gemaakt toen Martin een grote expositie kreeg in het Groninger Museum. Na 17 jaar is dat boek nog steeds relevant. Het geeft een beeld van de bloeiperiode van Tissing en is een mooi overzicht van zijn werk.”

Dick Siersema, kunstkenner en heel lang bevriend met de schilder hield afgelopen donderdag een boeiende inleiding in Sociëteit De Harmonie bij de film ‘Kleuren van stilte’, waarin Tissing geportretteerd wordt door Buddy Hermans en Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn. Siersema: ,,De film is gemaakt in 2001. Dat jaar staat in de vriendenkring van Martin Tissing bekend als het jubeljaar. Martin werd 65 en kreeg een grote tentoonstelling in het Groninger Museum. Dat was op zich bijzonder want het Groninger Museum had niet zo veel met Groninger kunstenaars. Het is de verdienste van conservator Han Steenbruggen. Tegen de stroom in wist hij door te drammen dat het tijd werd dat Martin Tissing een grote tentoonstelling kreeg in het Groninger Museum. In dat jaar was er ook nog een tentoonstelling in het CBK. En er waren exposities bij twee galeries: Jacoba Wijk en Prentwerk.”

Toen Tissing 75 jaar werd maakte Dick Siersema bij uitgeverij Philip Elchers een prachtig boek over hem met de titel ‘Steeds simpeler, steeds geconcentreerder’. In het boek vertellen vrienden en collega’s hun mening over de kunstenaar, zijn werk en zijn plaats in de noordelijke kunstwereld. Het boek schopte het tot beste Groninger boek van dat jaar. Na de dood van Tissing ziet Dick Siersema zich als een postuum belangenbehartiger. ,,Ik wil graag dat zijn werk te zien blijft. Dat er tentoonstellingen rond Martin Tissing worden gehouden.”

Jos Jansen op de Haar