Hooghoudt en Hertog-Jan ontwikkelen samen nieuw bier en jenever

Groningen - Een verrassende ontmoeting tussen distillateur Frank Leystra (Hooghoudt) en brouwer Gerard van den Broek (Hertog-Jan) heeft een verrassende combinatie opgeleverd: een Grand Prestige Vatgerijpt bier. Bier dat tien maanden is gerijpt op Hooghoudt-vaten. Daarnaast brengt Hooghoudt een Grand Prestige Jenever op de markt.

Hertog Jan, de authentieke brouwerij uit het Limburgse Arcen die nog op traditionele wijze brouwt, brengt elk jaar een Grand Prestige Vatgerijpt uit. Dit jaar wilde Hertog Jan haar Grand Prestige laten rijpen op jenevervaten. Daarvoor benaderde ze het neusje van de zalm van de vaderlandse jeneverwereld: Rutte, Zuidam en Hooghoudt. 

Hooghoudt gebruikt oloroso-vaten, die hebben al een hele geschiedenis achter zich voordat ze in gebruik worden genomen. Ze zijn dan al zo’n tachtig jaar oud, komen uit Andalusië en al die tijd heeft er sherry in gezeten. Daardoor geven ze een nootachtige smaak af met tonen van gedroogd fruit. Op die bijzondere vaten heeft het Hertog Jan bier zo’n tien maanden gerijpt. Ook is het eigen Hooghoudt-extract van kruiden en specerijen aan het bier toegevoegd.

Grand Prestige Jenever. Voor een kopstoot van klasse

Als aanvulling op dit bijzondere Hertog Jan bier heeft Hooghoudt de Grand Prestige Jenever ontwikkeld. Gedistilleerd op basis van Hertog Jan Grand Prestige. Mooie, volle structuur. Rijpe jeneverbes. Tonen van laurier. Grand Prestige bier én jenever: een kopstoot van klasse.

Vijftig vaten. Gebrouwen voor de liefhebber

Het nieuwe biertje van maar liefst 12,7% komt in een zeer beperkte oplage op de markt: vijftig vaten. Ook de jenever wordt eenmalig gedistilleerd. De Grand Prestige Vatgerijpt-varianten en de speciale Grand Prestige Jenever worden op zaterdag 16 en zondag 17 maart gepresenteerd in de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Vanaf maandag 25 maart zijn ze ook verkrijgbaar in de brouwerij en webshop van Hertog Jan en in de horeca bij de leden van Het Genootschap van Hertog Jan, zoals café Wolthoorn & Co.