In optocht door de binnenstad voor gezonde nieren

Groningen - Met borden en in opvallende shirts liepen op donderdag 14 maart, World Kidney Day, nierexperts, patiënten en andere afgevaardigden van Dialyse Centrum Groningen (DCG), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Martini Ziekenhuis in optocht door de binnenstad van Groningen. Zij deden dit om aandacht te vragen voor nierziekten.

Eindstation van de loop was de Martinikerk. Daar konden de wandelaars, maar ook andere toegestroomde bezoekers, langsgaan bij maar liefst tien informatiekramen. In de kramen lieten medewerkers van de drie niercentra zien hoe je nierschade voorkomt, maar ook hoe de behandeling van nierfalen eruit ziet, de ernstigste vorm van nierschade.

Ruim honderd bezoekers kwamen af op de informatiemarkt en publiekslezing. Diëtisten gaven tips om minder zout te eten en verpleegkundigen en een dialysetechnicus demonstreerden de dialysemachine. Voor veel bezoekers was het een eyeopener hoeveel zout er in kant-en-klaar maaltijden zit. Daarnaast was er informatie over niertransplantatie en kon men bij het experimenteel lab meer te weten komen over nieronderzoek. De bezoekers konden zelf aan de slag bij het prikken op een neparm en er waren leden van de Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN) aanwezig om bezoekers te vertellen wat zij voor nierpatiënten kunnen betekenen.

Over World Kidney Day

Elk jaar op de tweede donderdag in maart is het World Kidney Day. Wereldwijd wordt er op die dag aandacht gevraagd voor de nieren. Het thema van dit jaar was ‘gezonde nieren voor iedereen’. DCG, UMCG en Martini Ziekenhuis sloegen tijdens World Kidney Day de handen ineen om aandacht te vragen voor nierziekten en mensen bewust te maken van de gevolgen hiervan.