Woningen schieten als paddestoelen uit de grond

GRONINGEN - De bouw van nieuwe huizen in Groningen gaat in een moordend tempo. Op tal van plekken schieten huizen uit de grond en worden compleet nieuwe buurten aangelegd.

De gemeente verdiende afgelopen jaar 1.8 miljoen euro aan de verkoop van bouwgrond. Vorig jaar was de winst nog 14 miljoen, maar tijdens de huizencrisis is er door de gemeente ook voor tientallen miljoenen afgeschreven op bouwgrond.

Dat de vraag naar nieuwe huizen gigantisch is gestegen, zie je op allerlei plekken terug. Aan de Oosterhamrikzone is de afgelopen periode flink gebouwd. Ook ‘om de hoek’ in De Oosterpoort aan de rand van het kanaal verdwijnen de shabby bedrijfspanden en schieten compleet nieuwe straten uit de grond. De vraag naar woningen in alles soorten en maten overtreft het aanbod. Dat is momenteel goed te zien in het Ebbingekwartier. Ging de aanleg van deze buurt aanvankelijke stroperig, inmiddels is bijna het complete gebied bebouwd.

Ook langs de Friesestraatweg wordt op grote schaal gebouwd. Het stuk tussen de westelijke ringweg en het Reitdiep wordt meer en meer volgebouwd. In het oog springt de bijzondere hoogbouw op de Woldring-locatie. Hier komen woningen voor jongeren.

Ook Meerstad groeit sneller dan ooit tevoren. In dit gebied zouden ooit duizenden woningen moeten komen. De crisis gooide roet in het eten. Er zijn nu zo’n 380 woningen gebouwd en bewoond in Meerstad. Ongeveer 170 woningen zijn in aanbouw. In totaal zijn er 670 woningen verkocht. Het afgelopen jaar werden er bijna 200 woningen verkocht. Het doel is in 2019 250 woningen te verkopen.

De ontwikkeling van de bedrijventerreinen rond de stad gaat ook gesmeerd. Alleen Westpoort blijft een zorgenkindje. Nieuwe huizen betekent voor de gemeente Groningen meer inkomsten uit de onroerend zaakbelasting (ozb). Daarnaast gaat de ozb voor bestaande woningen komend jaar met tien procent omhoog.

De nieuwbouw zorgt ook voor spanningen. Bewoners van de Bloemstraat maken zich zorgen over de verkeersveiligheid rond de nieuwe school die in het Ebbingekwartier wordt gebouwd.