Drentse en Groningse scholieren lossen ‘watervragen’ op

ASSEN

Ze komen uit Beilen, Gieten, Groningen, Hoogeveen en Hoogezand. En ze hebben één ding gemeen: het afgelopen schooljaar werkten ze aan een opdracht over een reëel watervraagstuk.

Op vrijdag 17 juni presenteren deze 150 leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs hun oplossingen op het Jeugdwatercongres in de Statenzaal van het provinciehuis in Assen.

Watervragen

Bedenk een campagne over waterbewustzijn voor je leeftijdsgenoten. Hoe voer je overtollig water op een veilige manier af nu er door de klimaatverandering vaker hevige regenbuien zijn? Wat voor promotiecampagne kun je inzetten om inwoners er toe te zetten minder of geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken? Hoe kun je een stad overstromingsbestendig inrichten? Allemaal ‘watervragen’ waarop de scholieren in het afgelopen schooljaar antwoorden zochten. Met als deadline het derde Jeugdwatercongres in Assen, waar ze de antwoorden aan elkaar en een jury presenteren.

Breien met plastic

Maar er is meer. Op een speciale info- en doemarkt kunnen ze breien met plastic, de verschillende smaken van water testen en de onderwaterwereld virtueel ervaren. Een afwisselend en boeiend programma, waarmee de organiserende partijen jongeren willen interesseren voor de watersector. Het Jeugdwatercongres wordt georganiseerd door IVN, in samenwerking met de provincies Drenthe en Groningen en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. Locatie is Provinciehuis Assen, Westerbrink 1 Assen. Van 9.45 tot 13.00 uur.

Auteur

Albert-Jan Garama