Voor probleemjongeren gaat hij door het vuur

Delfzijl

Wie: Geert Spieker (50) uit Groningen

Mooi mens omdat: hij zijn heftige verleden inzet om probleemjongeren op het rechte pad te krijgen. Mens, kijk eens naar jezelf. En bewonder, verwonder hoe bijzonder je eigenlijk bent. Het is soms lastig om in te zien wat je een mooi mens maakt. Terwijl het bewezen is dat dit je sterker maakt. Daarom probeert Menzis op allerlei manieren mensen hiermee te helpen. Bijvoorbeeld door ze naar zichzelf te laten kijken door de ogen van een ander. Geert Spieker is een doorzetter. Ooit was hij hooligan, crimineel en verslaafd, maar hij wist zichzelf het rechte pad op te knokken. Jarenlang zat hij in de Groningse gemeenteraad en tegenwoordig helpt hij jongeren die door velen zijn opgegeven. “Geert is een puur, gedreven mens,” vindt zijn vrouw Sandra. Op de vraag wat hem een mooi mens maakt, komt er maar één ding in Geert op: “Ik heb geen sluitingstijden. Als een van ‘mijn’ jongeren in de problemen zit, spring ik ’s avonds laat nog in de auto.” Sandra ziet meer dingen die hem mooi maken. “Geert is bevlogen en heel benaderbaar. Het interesseert hem niet of je rijk of arm bent. Een zwerver en een miljonair behandelt hij op dezelfde manier.” Bovendien vindt ze het natuurlijk uitzonderlijk sterk, dat hij zijn verleden heeft weten om te buigen tot iets positiefs. Hete aardappels De jongeren waarover Geert zich met zijn bedrijf Overstag Uitvoering ontfermt, worden als hete aardappels overgegooid tussen de zorginstellingen. Ze hebben een laag IQ, gedragsproblemen en/of verslavingen. Het lukt ze niet hun leven op de rit te krijgen of ze hebben een verleden vol geweld of een strafblad. Sommigen worden geregeld voor meerdere jaren opgesloten. Niemand weet zich dan nog raad met ze. “Wij zijn vaak hun laatste kans,” vertelt Geert. Met zijn onorthodoxe aanpak weet Geert in ieder geval de helft van hen op het rechte pad te krijgen, zodat ze een toekomst kunnen opbouwen. “Ze worden vaak geen ideale schoonzoons of -dochters en dat hoeft ook niet. Ik kijk naar wat haalbaar is voor ze. Liefst met als resultaat dat ze in ieder geval een opleiding kunnen volgen, een baan krijgen of een goede vader of moeder kunnen zijn.” Een strenge, duidelijke aanpak is belangrijk, maar oprechte aandacht is doorslaggevend. Soms staat Geert zelfs bij een van ‘zijn jongens’ langs de lijn van het voetbalveld. “Ik wil ze geven wat ik zelf vroeger nodig had.” Geert2_768x384px Verantwoordelijkheid Hij weet hoe hard de jongeren moeten knokken om er iets van te maken. Voor hen is hij echt een rolmodel. Zelf bracht hij al op zijn twaalfde zijn eerste nacht op het politiebureau door en sloot hij zich aan bij de Z-side. “Ik voelde mij geborgen in die groep. Ik vond er wat ik thuis miste. We waren als een familie, zorgden voor elkaar.” Later werd Geert kroegbaas, raakte hij verslaafd aan cocaïne en belandde hij in het criminele circuit. Vlak voordat hij in de gevangenis terechtkwam, besloot hij zijn leven om te gooien. “Mijn dochtertje was twee jaar. Hoe kon ik liefde geven en een goede vader zijn als ik zo door bleef gaan?” Hij herinnert zich een belangrijk moment. Zijn oma kwam langs, bij wie hij opgroeide. “Ze pakte mijn hand, keek me aan en vroeg: ‘Is het mijn schuld dat jij hier zit?’. Toen wist ik: ik moet nu de verantwoordelijkheid voor mijn leven en mijn daden nemen. Ik wilde dat oma met een gerust hart zou kunnen sterven.” Tegen de stroom in Over wat hem mooi maakt als mens, denkt hij niet na. Ook niet over zijn impact op de levens van de jongeren die hij helpt. “Dat komt te dichtbij. De gevoelens die dat oproept, ga ik uit de weg. Ik ben verhard door wat ik heb gezien en meegemaakt. Dat is een nadeel aan mij,” vindt Geert. Toch is dit precies waarom hij anderen kan helpen. Compassie voelen zonder bang te zijn voor de jongeren en hun problemen, maakt dat hij daadwerkelijk voor ze door het vuur kan gaan. “Iedereen hoort erbij, moet mee kunnen doen in de samenleving.” Sandra lacht, trots op haar mooie Geert: “Geert heeft meer doorzettingsvermogen dan wie dan ook en roeit hard tegen de stroom in als het moet.” Wil je meer mooie mensen zien, die verrast worden door anderen met hoe mooi ze eigenlijk zijn? Of wil je ontdekken waarom dit je bewezen sterker maakt? Logo_payoff_Menzis (1) Je vindt het allemaal op menzis.nl/mooimens. Meer informatie: - Experts geven tips - Nationaal 'Mooi Mens' onderzoek - Indrukwekkende mini docu's

Auteur

stefanvdveen