Jubileumuitzending radioprogramma Eric Bats in MartiniPlaza

SAPPEMEER

Het RTV Noord-radioprogramma ‘Café Martini’ van Eric Bats uit Sappemeer bestaat 10 jaar. Dat wordt gevierd met een speciale uitzending vanuit MartiniPlaza in Groningen op 27 oktober.

Het is 2008 als Eric Bats gevraagd wordt een programma te maken op de zaterdagmiddag van Radio Noord. Het wordt het door hemzelf bedachte Café Martini, met livemuziek als rode draad.

‘Podium Noord’, zoals het al gauw genoemd wordt, brengt sindsdien mooie dingen voort. Zo haalt Bats zowel Jan Henk de Groot (toen nog Henkus) als Edwin Jongedijk over om van Engelse liedjes over te stappen op Groningstalig repertoire.

Café Martini is een begrip in de Groninger muziekscene. Nieuwe muziek wordt altijd enthousiast en met respect ontvangen. We hebben allemaal veel te danken aan Eric”, zegt de in Hoogezand woonachtige Jan Henk de Groot.

Maar het zijn niet alleen de Groninger artiesten die live spelen in Café Martini. Ook landelijke bekendheden als Racoon, Douwe Bob, VanVelzen, Sandra van Nieuwland en Ten Sharp brengen een bezoek aan aan Bats’ radioprogramma.

New Adventures

Eén van Bats’ persoonlijke hoogtepunten is het bezoek van zijn jeugdhelden New Adventures. De Winschoters spelen onder andere hun grote hit ‘Come On’.

“Net als Ad Visser in mijn jeugd deed, mocht ik nu zelf de New Adventures aankondigen, op mijn eigen podium. Ik krijg nog kippenvel als ik dit fragment terug luister”, zegt Bats.

Lees verder na de video.

Maar ook de live-uitzending vanaf het legendarische Veronicaschip behoort tot Bats’ persoonlijke favorieten. Het schip kwam in het najaar van 2012 naar Groningen om te worden omgebouwd.

Ter gelegenheid daarvan had Bats Veronica-icoon Erik de Zwart aan de telefoon en was hij zo brutaal om te vragen of hij een keer zou mogen uitzenden vanaf het schip. En dat gebeurde, op zaterdag 1 juni 2013.

Jubileumuitzending

Ter ere van het 10-jarig bestaan van Café Martini geeft RTV Noord zaterdag 27 oktober een feestje in de foyer van MartiniPlaza. Het wordt een middag vol livemuziek, met optredens van onder meer Tangarine, De Troebadoers, Inge van Calkar, Wat Aans! en Erwin de Vries.

Verder komen speciaal voor de jubileumuitzending Mark King en Mike Lindup van de Britse band Level 42 langs. Ook wordt die middag de Grunny uitgereikt; de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord.

Aanvang: 13.00. De toegang is gratis. Meer informatie: www.rtvnoord.nl/cafemartini.


Auteur

Marc Jansen